fbpx
tegelmuseum-06.jpg

De ingang van het museum

MuseumWandeling 01

Zaal 1

In deze zaal wordt een historisch overzicht gegeven van de ontwikkeling van de Nederlandse tegel vanaf de 16de tot de 20ste eeuw.

Zaal 1 - historisch overzicht

Zaal 3

In deze zaal zijn tegels en tegeltableaus met bijbelscènes in het blauw en het mangaan tentoongesteld. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door een betegelde schouw die typisch was voor huizen en boerderijen in de streek van Zaandam tot Enkhuizen in de provincie Noord-Holland. De tegels van deze schouwen werden in Amsterdam en in Harlingen gemaakt. Deze schouw is gekend onder de naam "smuiger".

Zaal 2 - Tegeltableaus

Tentoonstellingszaal

Hier worden wisselende tentoonstellingen ingericht. Op de foto is de collectie Dingeman Korf te zien.

Tentoonstellingszaal

Zaal 6

Deze zaal toont vooral voorbeelden van tegels uit de achttiende en negentiende eeuw. Er worden dan grote aantallen tegels met landschappen en pastorale voorstellingen gemaakt. In een wand is een haard opgebouwd met enkele Friese bloemvaastableaus en festoenen met muziekinstrumenten.

Zaal 6 - 18e en 19e eeuw

Zaal 7

Hier concentreert men zich op twee thema's: schepen en zeewezens. In de vitrinekasten worden zeldzame tegels gepresenteerd waarvan er slechts enkele exemplaren bestaan. De zeldzaamste is wel de "tulp-tegel" waarvan er slechts 23 exemplaren  zijn gekend.

Zaal 7 - Schepen en Zeewezens

Lezingen zaal

In de lezingen zaal ziet u heel wat grote tegeltableaus die afkomstig zijn uit vroeg twintigste-eeuwse gebouwen. Bijna al die gebouwen zijn nu afgebroken. In sommige tableaus zal u de Jugendstil of Art Nouveau stijl herkenen. Deze stijl was zeer populair in het begin van de twintigste eeuw.

Lezingen zaal

Tegelpers

Deze "friction driven" pers werd in 1991 aan het Tegelmuseum geschonken door de vroegere tegelfabriek Westraven.

Tegelpers

Beekzaal

Door middel van een kleine interne verbouwing is sinds  november 2005 een nieuwe zaal toegevoegd aan het expositieoppervlak. Deze zogenaamde Beekzaal zal worden gebruikt om naoorlogse tegelkunst te laten zien.

Beekzaal

Top