Van 11 november t/m 18 februari 2018

Nieuwe najaar/winter expositie

Vijfhonderd jaar na Maarten Luther

In 2017 wordt herdacht dat het protestantisme 500 jaar geleden ontstond: volgens de overlevering timmerde Luther op 31 oktober 1517 zijn stellingen tegen de deur van de slotkapel in Wittenberg. Luther vertaalde in de daaropvolgende jaren de Bijbel ook in de volkstaal, en daar zouden nog tal van nieuwe vertalingen op volgen.

Veel uitgaven werden ge├»llustreerd met prenten, en zelfs aparte prentenbijbels, die de voorstellingen onder bereik van een breed publiek brachten. Deze series waren de voorbeelden voor de tegelbakkerijen die in de loop der zeventiende eeuw series Bijbeltegels op de markt brachten. Bekend is natuurlijk de invloed die de etsen van Matthaeus Merian uit de jaren 1625-1628, via de uitgaven van Nicolaes Visscher en Pieter Schut op de tegelschilders had.

De ontwikkeling van de verbeelding op prenten, en de samenhang met de series van Bijbelse voorstellingen op tegels zullen centraal staan op onze najaarstentoonstelling. Voor deze expositie wordt samengewerkt met museumvriend Evert van Gelder, maar ook met twee verzamelaars van historische Bijbeluitgaven, de heren Henk de Kort en Otto van Middendorp.

BEKIJK HIER DE FLYER