Van 13 november 2016 t/m 17 april 2017

BEKIJK HIER DE FLYER

De nieuwe expositie ‘De Pottenbakkers van de Veluwe’ is een prachtige overzichtstentoonstelling geworden waar wij met z’n allen erg trots op zijn. De commissaris van de Koning van de provincie Gelderland heeft deze nieuwe expositie onlangs officieel geopend.

Pottenbakkers in plaatsen als Apeldoorn, Epe en Putten hebben in de eerste helft van de 20e eeuw een eigen hoofdstuk geschreven binnen de geschiedenis van de Nederlandse keramiek.

In Apeldoorn zijn nazaten uit het oude pottenbakkersgeslacht Andrée neergestreken. Hun werk ontwikkelt zich van keukenaardewerk naar pottenbakkerskunst.

In Epe heeft Chris Lanooy zich in 1920 vanuit Gouda gevestigd. Als plateelschilder en ontwerper heeft hij nog in Gouda gekozen voor de kunstpottenbakkerij. Het werk van Franse keramisten, vroege Chinese keramiek en de natuur vormen zijn inspiratiebronnen.

In Epe komt Frans Slot hem assisteren, maar in 1945 kiest deze zijn eigen weg als pottenbakker.

De tentoonstelling die loopt t/m 17 april geeft een gedegen overzicht van de Pottenbakkers van de Veluwe, hun werkplaatsen in de periode 1900-2000 en hun topstukken.

Johan Kamermans, museumconservator
Tel: 0318  591519