Zaterdag 25 maart

Het Nederlands Tegelmuseum organiseert een voor iedereen toegankelijke middag met lezingen door verzamelaars en een keramist over De Pottenbakkers van de Veluwe en de Collectie keramiek van Kroon en l‘Ancora.

Pottenbakkers van de Veluwe

De Pottenbakkers van de Veluwe
De expositie ‘De Pottenbakkers van de Veluwe’ geeft een overzicht van het werk van 19 keramisten die zelf gewerkt hebben in Apeldoorn, Epe en Putten of hier de kunst leerden. Ruim 200 bruiklenen uit 18 verschillende verzamelingen zijn voor dit overzicht bij elkaar gebracht.

Mevrouw Henny Schaap-van Wilgenburg vertelt hoe ze jaren geleden met haar man, in Putten woonachtig, op het spoor kwam van pottenbakkerij Het Kruikje en de Bauhaus keramisten Marguerite Friedländer en Franz Wildenhain. De interesse leidde tot een verzameling en een publicatie.

De pottenbakker Hans van Riessen (1946) is één van de laatste leerlingen van Frans Slot en hij neemt diens met hout en turf gestookte vlamoven over, die hij opnieuw opbouwt in Vledderveen, waar hij nog altijd woont en werkt. Hij toont een korte film over zijn werk waar hij uitvoerig toelichting bij zal geven.

Kroon en lAncoraKeramiek van Kroon en l ‘Ancora
In de passage van het museum wordt een collectie keramiek van Kroon en l ‘Ancora getoond, typerend voor de stijl van de jaren 50 en 60. Wand-profielkopjes van jonge meisjes, schotels, wandreliëfs en vazen, gemaakt in gietklei, voorzien van een ingekrast decor en bespoten met een zwarte engobe. Verzamelaar Sieni Luiken-Pluis geeft een lezing over de keramische bedrijven van Herman van den Kroonenberg.

Na afloop is er uiteraard gelegenheid om de exposities te bekijken

Gastconservator Ger de Ree is daarbij aanwezig om een toelichting te geven.

Kort programma:
14:00 uur: Henny Schaap-van Wilgenburg: De keramisten Marguerite Friedländer en Franz Wildenhain in Putten
14:20 uur: Hans van Riessen: De pottenbakker aan het werk
15:00 uur: Pauze
15:20 uur: Sieni Luiken-Pluis: De aardewerkbedrijven van Herman van den Kroonenberg
(tot ca. 15:50 uur)

Voor meer informatie: