Kleurrijke tegeltableaus en hedendaags keramiek

Vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis smelten samen in een ogenschijnlijk eenvoudig bouwmateriaal. Dat maakt het zo boeiend. Nederland heeft een unieke plaats in de geschiedenis van tegels, tegeltableaus en keramiek. Dat kunt u zien in het museum.
Keramiek is van alle tijden en weerspiegelt de ontwikkelingen in kunst, techniek, architectuur en het dagelijks leven.

Kunst

De collectie van het Nederlands Tegelmuseum is divers. U vindt indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in Art Nouveau en Art-Decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

Cultuur

Slechts tientallen jaren geleden waren handgemaakte tegels nog een alledaags verschijnsel in de Nederlandse huizen en gebouwen. Nu dit beeld steeds meer verdwijnt, zorgt het Nederlands Tegelmuseum ervoor dat dit oer-Hollands stukje cultuur niet verloren gaat. De voorstellingen op tegels vertellen ons veel over het leven van onze voorouders en vormen zo een spiegel van onze geschiedenis.

Geschiedenis

Natuurlijk besteedt het Nederlands Tegelmuseum ook aandacht aan het productieproces van de tegel; door middel van foto’s, tegeltableaus en een expositie van machines, gereedschappen en grondstoffen.